Zbiljsko jezero


Zbiljsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah. Jezero je nastalo leta 1953, ko so ob izgradnji hidroelektrarne Medvode postavili jez.


Zbiljsko jezero, medvode, zbilje

Jezero je dolgo 5 kilometrov, široko 250 metrov in ima površino 69 hektarjev. Zgornja gladina jezera lahko doseže do okoli 328 metrov nadmorske višine, takrat je jezero dolgo 5 kilometrov in se razteza med Medvodami in krajem Mavčiče, kjer je tudi hidroelektrarna Mavčiče. Nad jezom v Mavčičah se reka Sava razširi v umetno Trbojsko jezero.

Naselja ob Zbiljskem jezeru so Zbilje, Podreča in Dragočajna (hotel in avtokamp). Čez jezero je speljan most, ki povezuje Zbilje in Valburgo (pod gradom Smlednik).

Po zajezitvi za HE Mavčiče je Sava v jezersko kotanjo odlagala velike količine proda in mulja, zato so rekreativno-turistične dejavnosti ob jezeru postopno zamirale. Prav zaradi tega so sredi 90-ih let 20. stoletja jezero delno sanirali. Po sanaciji je ponovno oživel športni ribolov.

Zbiljsko jezero je že kmalu postalo priljubljena izletniška točka, prav tako pa se je primerno temu razvila tudi vas Zbilje. V Zbiljah lahko najdemo izposojevalnico kanujev in čolnov ter bar, kjer se lahko posončite na ležalnikih. Ob jezeru lahko najdemo še zelo lepo urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike.ZemljevidLokacija
Zbilje, Medvode
GPS koordinate
N 46° 09' 23.4"
E 14° 25' 10.0"
Kontakt
+386 (0)41 753 150
(TD Zbilje, Iztok Pipan)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke