Sveti jakob


Sveti Jakob nad Katarino leži na 806 metrih nadmorske višine in je ena najbolj priljubljenih pohodniških točk v okolici Ljubljane. Vzpon nanj, ki traja približno eno uro, je lahek in primeren tako za začetnike kot tudi najmlajše pohodnike. Nanj se da vzpeti celo z vozičkom.


Sveti Jakob, Katarina, Medvode

Izhodišče poti je v vasi Topol pri Medvodah (parkirišče pred osnovno šolo), dostop pa je možen s treh strani: iz Medvod (preko kraja Sora), iz Dobrove in iz Ljubljane (iz Podutika čez Toško Čelo).

S prevala, kjer se nahaja gostilna, pot pelje proti cerkvi sv. Katarine. Ko se cesta zravna in je do cerkve le še 100 m, se pri gostilni levo odcepi markirana pot proti sv. Jakobu. Pot potem pelje skoraj vodoravno skozi gozd, od koder je lep razgled na griček s cerkvico.

Naprej pot vodi mimo kmetije in nad polji pod širokim razglednim slemenom, ki se nahaja tik pod zadnjo strmino. Vzpon od cerkvice je možen po strmi poti navzgor ali pa po bolj zložnem kolovozu, ki poteka skoraj okoli celotne vzpetine.

Vrh s cerkvijo svetega Jakoba, ki je bila zgrajena v 16. stoletju, ob jasnih dneh ponuja čudovit pogled na Sorško polje, Ljubljansko kotlino, Karavanke, Julijske Alpe s Triglavom, Polhograjsko, Posavsko in Notranjsko hribovje.


Zemljevid


gdpr:enable_cookies_to_see_content
Lokacija
Topol pri Medvodah
GPS koordinate
N 46° 06' 17.8" 
E 14° 22' 10.0"
Kontakt
+386 (0)1 361 43 46 (TIC)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke