Dvorec Goričane


Grad Goričane je baročni dvorec, ki je nekoč stal na griču nad sedanjo graščino Goričane ob cesti med Medvodami in Škofjo Loko.


Dvorec Goričane

V razvaline je bil prepuščen že v 1. polovici 17. stoletja in o njem priča le nekaj kamnov. Grad naj bi bil po nekaterih posrednih virih zgrajen okoli leta 928, gradoslovec I. Stopar pa njegov nastanek postavlja v 12. stoletje. V listini iz leta 928 je omenjen plemič Pribislav, ki je prejel od cesarja Otona III nekaj posestev pri Medvodah, šlo naj bi za posestvo Goriče. Prve listine o obstoju gradu so iz leta 1178, ko ga je Ulrik podaril Stiškemu samostanu. Kot grad Goričane je omenjen v listinah iz leta 1256, kot grad Goriče pa leta 1261. Valvazor navaja, da je imel grad v lasti »Ulitzamannus von Gortschach«, vendar so bili vitezi Goričanski le ministeriali Spanheimskih grofov. Po tem so grad imeli v lasti Grofje Strmški (tudi grofje Sternbergi) in od 2. polovice 14. stoletja Ortenburžani. Po izumrtju Ortenburžanov so leta 1418 grad podedovali Celjski grofje. Po izumrtju slednjih, leta 1456, so grad in gospoščino pridobili Habsburžani.


Habsburški cesar Friderik III. je decembra 1461 ustanovil ljubljansko škofijo in ji hkrati prepustil tudi grad Goričane. Grad je močno razmajal potres leta 1511, nato pa ga je leta 1613 opustošil požar, ki ga je zanetila strela. Ljubljanski škof Tomaž Hren ga v dobi reformacije ni dal več obnavljati in je ostal v razvalinah. Razvaline starega gradu je škof Oton grof Puchheim (1641-1664) uporabil pri gradnji nove graščine v bližini, gradnja se je pričela leta 1631 in končala leta 1634. Leta 1934 je v gradu potekala pokrajinska konferenca Komunistične partije Slovenije, na kateri je pod tajnim imenom Rudi sodeloval tudi Josip Broz Tito. V lasti ljubljanske škofije je ostal do konca druge svetovne vojne, ko so dvorec nacionalizirali. Sprva so bila v dvorcu stanovanja, nakar so ga leta 1962 pričeli obnavljati za muzejske namene. Čez dve leti (1964) se je tako v dvorec vselil Muzej neevropskih kultur, dislocirana enota Slovenskega etnografskega muzeja, ki pa se je iz dvorca izselila leta 2001. V dvorcu se je nahajala tudi spominska soba pokrajinske konference.


Po osamosvojitvi Slovenije je nadškofija Ljubljana vložila denacionalizacijski zahtevek za vračilo dvorca. Leta 1995 so zahtevek zavrnili, ker se je v njem nahajal muzej, a so po ukinitvi muzeja dvorec vrnili nadškofiji. Leta 2004 je nadškofija pričela z obnovo dvorca in okolice. Ker se je obnova dvorca pričela v času škofovanja kardinala Rodeta, se danes na vhodnem portalu nahajata njegov škofovski grb in grb Nadškofije Ljubljana.


Dvorec Goričane je žal zaprt za javnost.
ZemljevidLokacija
Goričane, Medvode
GPS koordinate
N 46.140628
E 14.396857
Kontakt
+386 (0)1 361 43 46 (TIC)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke