Rojstna hiša Franca Rozmana Staneta


Franc Rozman (Stane Mlinar) velja za partizanskega narodnega heroja.


Rojstna hiša Franca Rozmana Staneta, Spodnje Pirniče, medvode

Franc Rozman - Stane se je rodil 27. marca 1911 v Spodnjih Pirničah pri Medvodah. Imel je težko in revno otroštvo, določili so mu skrbnike in eden izmed njih je bil Valentin Tine Rožanc, komunist in kasnejši narodni heroj. Prav on je vplival na Franca, da je postal somišljenik komunizma. Že kot mlad fant se je navduševal nad vojsko in leta 1932 odšel na služenje vojaškega roka. Oktobra 1936 se je kot jugoslovanski prostovoljec pridružil španski republikanski vojni. Ko je 1937 končal podčastniško šolo, je postal pomočnik in komandir čete, nato pa še stotnik in poveljnik bataljona. Postal je član komunistične partije Španije, leta 1939 pa član Komunistične partije Jugoslavije.

Med drugo svetovno vojno je bil interniran v francoskih taboriščih, Nemci pa so ga po kapitulaciji Jugoslavije poslali v Nemčijo na prisilno delo. Od tam je pobegnil v Jugoslavijo in se vrnil v Ljubljano, kjer je postal vojaški inštruktor pri Glavnem poveljstvu slovenskih partizanskih čet.

Osnoval je štajerski partizanski bataljon in z njim sodeloval pri napadu na Šoštanj in v več bitkah v zimi 1941/42. Njegovi nazivi so se kar vrstili, postal je komandant druge grupe odredov, komandant 4. štajerske operativne cone in nato poveljnik Glavnega štaba NOV in POS. Na zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju oktobra 1943 je bil izvoljen v SNOD in v delegacijo za Avnoj. Leta 1944 je vodil pomembnejše vojaške operacije na celotnem slovenskem ozemlju in osebno sodeloval pri večjih akcijah 7. korpusa, septembra istega leta pa je napredoval v generallajtnanta.

Sedmega novembra se je hudo poškodoval med preizkušanjem novega orožja – minometa, ki so ga partizanom poslali britanski zavezniki, in še istega dne umrl v bolnišnici OF Kanižarica pri Črnomlju. Začasno je bil pokopan v Črnomlju, leta 1949 pa je bil prekopan v Grobnico narodnih herojev v Ljubljani.

Odlikovan je bil z redom partizanske zvezde I. stopnje in bil imetnik Spominskega znaka 1941. V Španiji je bil odlikovan z medaljo za hrabrost in z redom vojne za neodvisnost Španije. Sovjetska zveza mu je 1944 podelila red Suvorova II. stopnje, Predsedstvo AVNOJ pa ga je odlikovalo z redom narodnega heroja za organiziranje in krepitev NOV in POJ, za spretnost v poveljevanju in za osebno junaštvo, ki ga je pokazal med vso NOB.

Velja za eno najpomembnejših vojaških osebnosti iz časov NOB. Posvečena mu je znana partizanska pesem Komandant Stane, po njem se imenujejo ulice, ceste, osnovne šole ter vojašnica v Ljubljani.

Republika Slovenija je ob stoletnici njegovega rojstva izdala spominski kovanec za dva evra. Avtor idejnega osnutka je Edi Berk. V nakladi milijon kovancev so ga izdelali in skovali na Finskem. V obtok je bil dan na prvi pomladni dan, 21. marca 2011.
ZemljevidLokacija
Spodnje Pirniče
GPS koordinate
N 46.136907
E 14.440687
Kontakt
+386 (0)1 362 14 56
(Egidij Rozman)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke