Rojstna hiša Jakoba Aljaža


Rojstna hiša Jakoba Aljaža stoji v Zavrhu pod Šmarno goro.


Rojstna hiša Jakoba Aljaža, Jakob Aljaž, Medvode

Jakob Aljaž je bil župnik, skladatelj, publicist in planinec, rodil se je 6. julija. 1845 v Zavrhu pod Šmarno goro. Posebno veliko vlogo je imel pri razvoju slovenskega planinarstva. Med župnikovanjem na Dovjem je za pet goldinarjev kupil Kredarico in vrh Triglava ter tam dal zgraditi skromno zavetišče, imenovano Aljažev stolp. Zemljišče je kasneje podaril Slovenskemu planinskemu društvu. Zgraditi je dal tudi nekatere druge planinske koče v Triglavskem pogorju: Triglavski dom na Kredarici, dom v Vratih (danes Aljažev dom) in Staničevo zavetišče tik pod vrhom Triglava. Označil je tudi številne planinske poti.

Zanimal se je tudi za glasbo. Pisal je predvsem zborovske pesmi, v katerih prevladujeta domovinska ljubezen in ljubezen do gora, med katerimi izstopata Triglav moj dom in Slovan, na dan.


Rojstna hiša je trenutno v fazi notranje prenove, vseeno so ogledi hiše in filma o življenju Jakoba Aljaža možni ob predhodnem dogovoru (Javni zavod Sotočje Medvode, Tea Čejvan, 070 648 375).
ZemljevidLokacija
Zavrh pod Šmarno goro
GPS koordinate
N 46.135802
E 14.450662
Kontakt
+386 (0) 70 648 375
(Javni zavod Sotočje)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke