Hafnerjeva kapelica


Načrt je leta 1934 izdelal arhitekt Jože Plečnik po naročilu trgovca Lovra Hafnerja.


Spomeniška celota, ki jo sestavljajo kapelica, prosto stoječa zvončnica in zasajeno drevje kot sestavni del arhitektove zasnove, stoji na samem ob poti sredi travnikov. Načrt je leta 1934 izdelal arhitekt Jože Plečnik po naročilu trgovca Lovra Hafnerja. Sodelavec je bil arhitekt Janez Valentinčič, ki je dela tudi nadzoroval.

Spomenik je zasnovan kot kapelica zaprtega tipa, krita s položno dvokapno strešico. Za kapelico je samostojen zvonik, sestavljen iz dveh stebrov, nad preklado je v polkrožni niši zvon. Zidovi kapelice so zunaj členjeni s poglobljeno rustiko v dveh barvnih odtenkih. Strešna konstrukcija je lesena, kapni legi sta pomaknjeni v notranjost, na čelih špirovcev in leg je nakazan Križev pot z rimskimi številkami postaj. Srednji leseni podpornik se na vrhu razrašča v križ. Notranje stene so dekorativno poslikane, v krogih sta votivna napisa. Na zadnjo steno je prislonjen oltar s kopijo slike Brezjanske Marije.

Kapelico je postavil trgovec, pevovodja in amaterski skladatelj Lovro Hafner po smrti edinega sina, ki ga je namenil za duhovnika. Za načrte kapelice Device Marije je zaprosil arhitekta Jožeta Plečnika. Ob pomoči arhitekta Janeza Valentinčiča, ki je gradnjo nadziral, je bila kapelica postavljena leta 1934. Po smrti Lovra Hafnerja so opremo (angele, Kristusa nad vrati in zvon) prenesli v kapelico v Veliki Nedelji v Prekmurju.

ZemljevidLokacija
Preska, Medvode
GPS koordinate
N 46.128637
E 14.415225
Kontakt
+386 (0)1 361 43 46 (TIC)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke