Topli vrelec Straža


Topli izvir Straža je razmeroma močan hipotermalni izvir sredi polj pod Spodnjimi Pirničami.


Topli vrelec Straža, pirniče

Temperatura vode se giblje med 17 in 23 °C, pretok vode pa med 6 in 8 l/min. Temperaturna razlika med toplo vodo in mrzlim zrakom je najbolj opazna pozimi, ko se iz vode dvigajo meglice. Straža je edini še ohranjen tovrstni izvir v Ljubljanski kotlini in je kot krajinska posebnost z značilnim sredozemskim rastjem (v 20. letih prejšnjega stoletja so tu, daleč od drugih znanih rastišč v Primorju, našli redko sredozemsko praprot venerini lasci) zaščitena kot naravna geološka in hidrološka vrednota državnega pomena. Krajani Pirnič si prizadevajo, da bi v zaščiteno območje vključili tudi bližnje biotsko raznoliko mokrišče in opuščeni kamnolom. Izvir so od nekdaj, predvsem pozimi, uporabljale perice iz okoliških vasi.


Voda iz izvira se danes steka v večji bazen, ki ga je Turistično društvo Pirniče pred leti očistilo, da je poleti primeren tudi za kopanje. Izvir z okoliškimi potmi med polji in travniki ob Savi je priljubljen cilj sprehajalcev, tekačev in kolesarjev, ob njem so urejene klopce, kjer si boste lahko privoščili zasluženo malico ali pa vsaj počitek.
ZemljevidLokacija
Spodnje Pirniče
GPS koordinate
N 46.133188
E 14.431675
Kontakt
+386 (0)1 361 43 46 (TIC)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke