Mokrišče Hraše


V Hrašah pri Smledniku sta dve mlaki, ki predstavljata eno izmed redkih mokrišč v tem delu Slovenije. Nahajata se na zahodni strani vasi in merita okrog pet hektarov, globina vode pa ni večja od dveh metrov. Mlaki obdajajo travniki in mešani gozd.


Mokrišče Hraše, hraše, medvode

Hraški mlaki sta naravovarstveno zelo pomembni, saj gre za edinstven biotop, ki nudi življenjski prostor in prezimovališče ali pa služi kot pomembna preletna postaja mnogih ptic. Tu gnezdijo čopasta črnica, mali ponirek, mlakarica, priba, močvirska trstnica, mala bobnarica, labod, občasno pa se zadržujejo tudi raca žličarka, kreheljc in raglja. Mokrišče predstavlja tudi največje mrestišče zaščitenih žabjih vrst v okolici. Tako so svoj dom tu našle zelena rega, sekulja, krastača, rosnica in zelene žabe pa tudi dvoživka planinski pupek. Gozdovi in travniki v okolico pa predstavljajo prostor za prehranjevanje živalskih vrst.

Mokrišče postaja sestavni del šolskih programov bližnjih šol, vedno pogosteje ga obiskujejo ornitologi, biologi in drugi ljubitelji narave.

ZemljevidLokacija
Hraše, Smlednik
GPS koordinate
N 46° 10' 34.0"
E 14° 26' 38.9"
Kontakt
+386 (0)1 41 665-291
(TD Hraše, Helena)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke