Polhograjski Dolomiti


Polhograjski Dolomiti, imenovani tudi Polhograjsko hribovje, Polhograjci ali Pograjci, so slovenska geografska regija, ki na severu meji na nekoliko višje Škofjeloško hribovje, na jugu pa na Ljubljansko kotlino oz. Ljubljansko barje. Med najbolj priljubljenimi pohodniškimi točkami sta Jakob in Osolnik.


Polhograjski Dolomiti

Polhograjski Dolomiti, imenovani tudi Polhograjsko hribovje, Polhograjci ali Pograjci, so slovenska geografska regija, ki na severu meji na nekoliko višje Škofjeloško hribovje, na jugu pa na Ljubljansko kotlino oz. Ljubljansko barje. Osvojite jih lahko z različnih medvoških strani. Prva možnost je začetek čez Golo brdo (gostilna Slavkov dom), od koder peš nadaljujete pot proti Katarini. Druga smer vodi najprej čez Žlebe (cerkev sv. Marjete, zgrajena leta 1511) in od tam peš pot proti Katarini in naprej po Polhograjskih Dolomitih. Če pa želite v osrčje Polhograjskih Dolomitov z avtomobilom, je prava smer Medvode – Sora – Katarina. Pripeljete se do vasi Topol, kjer lahko pustite avto, in se peš odpravite na različne vrhove. Napotite se po senčnati stezi do vznožja Grmade, ki je od tod najlažje osvojljiva. Maja na njenih skalnih pobočjih cveti blagajev volčin (Daphne Blagayana). Nazaj grede se ustavite na Gontah, kmetiji odprtih vrat. Če še niste dovolj utrujeni, se lahko od tod v dobre pol ure vzpnete na Tošč (1021 m), najvišji vrh Polhograjcev.

Razgiban predalpski svet zahodno od Ljubljane je znan po priostrenih vrhovih, lepih razgledih in pestremu rastlinstvu. Grebenski vrhovi – Grmada (898 m), poraščeni Tošč (1021 m), prikupni sv. Jakob (806 m), Rog (798 m), zgodovinsko skrivnostni Jeterbenk (774 m), Govejek (730 m) in Osolnik (857 m) vas vabijo na razgledne sprehode in ponujajo lep razgled na Škofjeloško hribovje, Kamniško-Savinjske Alpe, Sorško polje, Ljubljansko kotlino in celo proti Notranjski.

Med drugim lahko tu srečate gamse in muflone, samotni gozdovi pa nudijo bivališče zaščitenemu divjemu petelinu.ZemljevidLokacija
Polhograjski Dolomiti
GPS koordinate
N 46° 06' 23.8"
E 14° 22' 45.9"
Kontakt
+386 (0)1 361 43 46 (TIC)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke