Kalvarija


Kalvarija pod Smledniškim gradom je bila sezidana leta 1772 v baročnem stilu. Štirinajst kapelic križevega pota, vpetih točno v os med starim gradom in kapelico Krvavega znamenja na polju, kjer je bilo včasih deželno morišče, predstavlja tudi tipičen primer krajinske arhitekture.


Kalvarija, smeldnik

Ob vznožju Starega gradu je Kalvarija s štirinajstimi kapelicami križevega pota in tremi križi na vrhu in je svojevrstna arhitekturna posebnost. Zgraditi jo je dal smledniški graščak baron Franc Smledniški. Da je lahko uresničil svojo zamisel o postavitvi Kalvarije v ravni črti, je svoje zemljišče zamenjal s sosednjim zemljiščem bližnjega svobodnjaka Jakoba Jeraja. O tem priča tudi pogodba, ena izmed prvih v slovenskem jeziku.

Leta 2001 obnovljena in osvetljena Kalvarija, ki jo je poslikala Maša Bersan Mašuk, je ena izmed najlepših tovrstnih baročnih stvaritev v Sloveniji.
ZemljevidLokacija
Smlednik
GPS koordinate
N 46.167191
E 14.437024
Kontakt
+386 (0)1 41 426 146
(TD Smlednik, Marjan)
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke