Genüsse aus Medvode


Das kulinarische Segment im Tourismus war schon immer eines der wichtigsten, hat aber in den letzten Jahren an Bedeutung gewonnen und diese Verflechtung war noch nie so eng wie in dieser Zeit. Das Essen ist schon lange nicht mehr etwas, womit man nur den Hunger stillt. Essen ist ein Genuss, eine Möglichkeit, einen Ort kennenzulernen, und wird immer mehr zum Hauptmotiv für einen Besuch. Viele gastronomische Erlebnisse, die die nationale, regionale und lokale Küche bietet, sind eng mit dem kulturellen Erbe verbunden, daher hat die öffentliche Institution Sotočje Medvode beschlossen, viele kulinarische Veranstaltungen, die in verschiedenen Teilen der Gemeinde Medvode stattfinden, unter einem Namen zu vereinen – Genüsse aus Medvode.


Utrinki iz dogodkov


Einerseits sind dies Veranstaltungen, die einen starken Hintergrund im kulturellen Erbe der weiteren Umgebung von Medvode haben bzw. hier kulinarische Künste aus dieser Gegend im Vordergrund stehen, andererseits gibt es kulinarische Veranstaltungen, die in Medvode ihren Platz gefunden haben, und sie repräsentieren die Küche anderer Teile Sloweniens oder einiger Segmente der Weltküche.

Neben der Gastronomie ist es ein sehr wichtiges Segment des Veranstaltungstourismus. Durch attraktive, gut gestaltete Veranstaltungen, die auf der Kulinarik beruhen, haben wir in den letzten Jahren viele Besucher nach Medvode gelockt. Mit dem Zweck, sie unter einem gemeinsamen Namen vereinen zu wollen, sind wir überzeugt, die Besucherzahlen noch steigern zu können und die Veranstaltungen zusätzlich als Möglichkeit zu nutzen, Medvode einer noch größeren Anzahl von Menschen vorzustellen.

Spomladanska tržnica pod kozolcem – 14. april
Spomladanska različica tržnice pod toplarjem v organizaciji TD Katarina in Gostilne na vihri na odlični lokaciji in nepozabnim razgledom bo ponudila tržnico izdelkov lokalnih pridelovalcev, degustacije, ponudbo piva in vina, nagradne igre.

Prvomajski nagelj na Katarini – 1. maj
Tradicionalna prireditev na praznik dela vas vabi v Gostilno Dobnikar, kjer bo poleg tradicionalnega delavskega obroka poskrbljeno tudi za kulturni program in prijetno razpoloženje.

Festival kranjske klobase – 25. maj
V letu 2018 želimo obuditi eno najprepoznavnejših prireditev v občini Medvode – festival kranjske klobase. Predstavili se bodo vsi certificirani proizvajalci kranjskih klobas, degustirati bo mogoče raznovrstne jedi iz kranjske klobase, se v kuharski delavnici naučiti kuhati določene jedi, vse skupaj pa bo, kot se za pravi festival spodobi, podprli z dobro glasbo.

Okusi sotočja – 1. junij
V sklopu odmevnega in dobro obiskanega festivala Medvode v gibanju (vrhunec festivala bo 3. nočni tek Medvode, ob 20.15, s štartom iz centra Medvod) boste lahko uživali tudi v Okusih sotočja. Na enem mestu bo mogoče okušati jedi, ki bodo predstavljale največje kulinarične prireditve v občini Medvode (bbq fest, grajski lonec, praznik kranjske klobase, Slovenski dan v Dragočajni).
http://www.festivalmedvode.si/okusi-sotocja

Slovenski dan v Dragočajni – 23.junij
Glavna značilnost prireditve je trud gospodinj, da jedi, tipične za okoliš, ne bi utonile v pozabo. Prireditev je tudi priložnost za izmenjavo receptov jedi, ki so bile nekoč del jedilnika v tem delu Slovenije. Predstavljenih je prek 40 različnih vrst jedi in pijač, od preprostejših piškotov, flancatov, potic in domačih marmelad do bolj za pripravo zapletenih jedi na žlico, kot so vampi in ričet. Vse jedi gostje lahko tudi poskusijo. V spremljajočem programu sodelujejo ljudski godci, ljudske pevke, pevski zbori in folkloristi, prizorišče pa obiščejo tudi starodobniki s traktorji in starodobno kmetijsko mehanizacijo, z vozovi ter s konji z vprego.

Wild west fest on fire – 9. – 11. avgust
Septembra 2017 je ob Zbiljskem jezeru potekalo prvo tekmovanje v smokanju – 1. slovenski BBQ open po pravilih KCBS, organizator, v Medvodah ustanovljeno Slovensko BBQ društvo, pa se je v letu 2018 povezal z organizatorji ljubljanskega country festivala in skupaj pripravil WILD WEST FEST ON FIRE. Tudi letos bodo ob Zbiljskem jezeru prisotni svetovno znani plesni in BBQ inštruktorji, vrhunski country bendi, western stojnice, konjeniške igre, ameriški oldtimerji, odlična BBQ ponudba najboljših slovenskih smoke house gostincev in nenazadnje odlicno slovensko Craft pivo…vse na enem mestu.

Grajski lonec – 14. september
Pod mogočnim obzidjem smledniškega Starega gradu bo potekalo že šesto tekmovanje v kuhanju grajskega lonca. Okoliška turistična društva tekmujejo v pripravi posebnega grajskega golaža, obiskovalci pa izberejo zmagovalca. S kvizom in iskanjem skritega zaklada je poskrbljeno tudi za mlade družine, obiskovalci bodo lahko sestavljali velikanski puzzle.

Jesenska tržnica pod kozolcem – 9. september
Jesenska različica tržnice pod toplarjem v organizaciji TD Katarina in Gostilne na vihri na odlični lokaciji in nepozabnim razgledom bo ponudila tržnico izdelkov lokalnih pridelovalcev, degustacije, ponudbo piva in vina, nagradne igre, peka v žerjavici…

Jesen pod Černetovim toplarjem – 29. september
Turistično društvo Pirniče v sodelovanju s ekološko kmetijo Pr'Črnet pripravlja etnološko kulinarično prireditev. S ponudbo na stojnicah bodo sodelovali tudi lokalni predelovalci in proizvajalci.

Kostanjeva nedelja na Katarini – 6. oktober
Tradicionalna prireditev TD Katarina, kjer bo ključno vlogo odigral pečen kostanj, svoje pa bodo dodali številni lokalni proizvajalci in pridelovalci, tekmovanje v kuhanju krompirjeve enolončnice in otroški kotiček.

Tekmovanje v kuhanju vina in čaja – 21. december
Tekmovanje v kuhanju vina in čaja je zagotovo en najbolj prepoznavnih dogodkov medvoškega veselega decembra, v letošnjem letu bo na že njegova šesta izvedba. Ekipe medvoških krajevnih skupnosti se med seboj pomerijo v kuhanju vina in čaja na stojnicah v centru Medvod, obiskovalci pa z glasovanjem izberejo najboljšega. Vse skupaj je podprto z dobro glasbo v živo.


okusi medvod, medvode, kulinarika